22.11.2014

marinoidut valkopavut kreikasta - gigantes plaki

Pavut ovat erinomaisen edullista ja ravitsevaa ruokaa. Kuivattujen papujen käyttö vaatii suunnitelmallisuutta pitkän liotusajan takia, mutta vaivan näkö palkitaan! Tähän reseptiin ei kannata yrittääkään käyttää valmiita tölkkipapuja, marinadi ei tartu niihin ollenkaan yhtä herkullisesti kuin itse keitettyihin. Suuria valkoisia papuja kutsutaan myös voipavuiksi tai limanpavuiksi.

 
Tarvitset:
400 g kuivattuja suuria valkoisia papuja + suolaa
140 g tomaattipyreetä
2 valkosipulin kynttä puristettuna
1 rkl hunajaa
0,5 dl balsamiviinietikkaa (tai mitä tahansa muuta viinietikkaa)
1 dl hyvää kylmäpuristettua oliiviöljyä (hyvää = itselle mieluisan makuista)
kourallinen tuoretta persiljaa & tilliä (tai 1 tl kuivattuna kumpaistakin)
muutama kierros mustapippuria myllystä
suolaa

Liota papuja vähintään 12 h väljässä kylmässä vedessä. Kaada vesi pois ja keitä papuja uudessa vedessä hissuksiin poreillen 1-2h. Lisää keittämisen loppuvaiheessa keitinveteen sen verran suolaa, mitä lisäisit perunoidenkin keitinveteen (makuasia!). Pavut ovat sopivan kypsiä, kun ne ovat läpikotaisin pehmeitä mutta eivät hajoa. Keittoajan kesto riippuu papujen koosta/ alkuperämaasta/ erästä jne. Käytännössä papuja kannattaa tunnin keittämisen jälkeen kokeilla: jos halkaistu papu on läpikotaisin pehmeä ja muussaantuu haarukalla painaessa, erä on valmis!

Papujen kiehuessa sekoita marinadi muista aineksista, käytä tässä vaiheessa suolaa vain hyppysellinen. (Yrtteinä voi käyttää mitä tahansa muitakin suosikkiyrttejä.) Valuta varovasti kypsäksi keitettyjen papujen keitinvesi pois ja maista tässä vaiheessa onko pavuissa tarpeeksi suolaa. Jos pavut maistuvat vetisiltä, lisää toinenkin hyppysellinen suolaa tomaattimarinadiin.

Kääntele varovasti tomaattimarinadi kuumien/lämpimien papujen joukkoon. Anna maustua ainakin tunnin verran. (Maku on yleensä parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä!) Tarjoile pavut kylminä, kuumina tai haalean lämpiminä vaikkapa salaatin ja rapeakuorisen valkoisen leivän kanssa.

Ole PRO: hyppysellinen, oliiviöljy, papujen keittäminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti