23.11.2014

kanaa kung pao - hapanimelää kanaa kiinasta

Kiinan Sichuanista peräisin oleva herkullinen kanaruoka valmistuu yllättävän nopeasti. Broilerin tilalla voi varsin hyvin käyttää myös kasvisliemessä keitettyjä soijasuikaleita, tai talouspaperilla kuivattua kiinteää tofua. Kung Pao Tofu saattaa yllättää herkullisuudellaan paatuneimmankin lihansyöjän! Lisäkkeeksi kannattaa valita riisin sijaan kotimaista täysjyväohraa.


Neljään annokseen tarvitset:

pari kourallista cashew-pähkinöitä
400 g broilerin rintaleikkeitä (jos suolaamatonta, lisäksi 2 rkl soijakastiketta)
1 rkl + 1rkl rypsiöljyä
pienen purjosipulin valkoinen osa (tai 4 kevätsipulin valkoiset osat)
tuoretta inkivääriä suklaamunan yllätysmuovimunan kokoinen palanen
3 valkosipulinkynttä
3 mietoa hollantilaista punaista chiliä + 2 rkl fariini- tai ruokosokeria
(TAI maun mukaan n. 2rkl makeaa chilikastiketta)
säilyketölkillinen siivutettuja vesikastanjoita
3 rkl soijakastiketta
1 rkl valkoviinietikkaa (tai muuta vaaleaa etikkaa)
1 dl vettä tai kanalientä
1 rkl maissitärkkelystä (Maizena)

Ota broileri huoneenlämpöön ainakin puolta tuntia ennen ruoanlaittoa. Paloittele liha suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Jos broileri on suolaamatonta (lue pakkaus!), pyöräyttele palaset soijakastikkeessa ja anna maustua lihan paistamiseen saakka.

Halkaise purjo ensin pitkittäin neljään osaan (huuhtele kunnolla!) ja silppua osat poikittain puolen sentin palasiksi. Kuori ja silppua inkivääri ja valkosipulit mahdollisimman pieneksi silpuksi.

Halkaise chilit ja poista niistä siemenet ja siemeniä pitelevät vaaleat osaset, hienonna chilitkin mahdollisimman pieneksi silpuksi. Huuhtele vesikastanjat juoksevalla vedellä ja valuta kuiviksi.


Mittaa mukiin viileä vesi tai kanaliemi, sekoita sen joukkoon huolellisesti soijakastike, viinietikka, sokeri (tai sen asemasta käytetty makea chilikastike) ja maissitärkkelys. (Tärkkelys klimppiintyy herkästi jos neste on kuumaa.)

Kuumenna nyt tyhjä wok-pannu/ paistinpannu ja paahda siinä kuiviltaan cashew-pähkinöitä, kunnes alkavat saada hieman väriä (ei kuitenkaan mustaa väriä). Siirrä pähkinät syrjään odottelemaan.

Kuumenna sitten wok-pannulla 1 rkl öljyä kuumaksi ja paista broilerinpalaset kypsiksi. (Broileri on kypsää, kun sen paksuimpaan kohtaan puukolla tökätystä viillosta tulee vain täysin kirkasta nestettä ja/tai sisälämpötila on salmonellan tuhoava 75°C. Liha jälkikypsyy vielä pari astetta pannulta nostamisen jälkeen.) Siirrä kypsät lihapalat odottelemaan.

Pyyhkäise pannu talouspaperilla puhtaaksi, lisää taas 1 rkl öljyä ja paista nyt miedommalla lämmöllä purjoa, inkivääriä, valkosipulia ja chiliä niin kauan, kunnes purjo on pehmeää ja läpikuultavaa.

Lisää sitten vesikastanjat, paista vielä minuutin verran, ja valuta edelleen miedolla lämmöllä olevalle pannulle maissitärkkelystä sisältävä, hyvin sekoitettu liemi. Kuumenna hissukseen poreilevaksi, anna poreilla kunnes soossi on mukavan sakeaa.


Sekoittele sekaan broilerinpalaset ja cashew-pähkinät. Tässä vaiheessa MAISTA soossia! Lisää tarvittaessa soijakastiketta (=suolaa), chiliä (=poltetta), etikkaa (=hapanta) tai sokeria (=imelää).

Tarjoile kana riisin tai ohran kanssa. Lisäkkeeksi sopii myös valkosipulilla ja hunajalla maustettu paistettu pinaatti. (Varaa baby-pinaattia 100g/ syöjää kohden. Huuhtele ja valuta pinaatti, kuumenna kattilan tai kasarin pohjalla tilkka öljyä ja hieman hienonnettua valkosipulia, heitä pinaatit kattilaan ja pyörittele kunnes pinaatti on mennyt kasaan. Lorauta sekaan hunajaa, ripsauta hieman suolaa ja sekoita.)

Ole PRO: broileri, chili, inkivääri, purjo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti