23.11.2014

kana satay – vartaita maapähkinäkastikkeella indonesiasta

Sataylla tarkoitetaan vartaassa grillattua lihaa, joka tarjoillaan erilaisten kastikkeiden kanssa. Indonesialaisittan grillatun kanan kanssa tarjottava maapähkinäkastike maistuu erinomaiselta myös muulla tavoin kypsennetyn lihan kanssa. Broilerin tilalle voi valita myös kasvisliemessä keitettyjä soijasuikaleita tai kiinteää tofua. Mikäli ruokaa tarjoilee kasvissyöjille, kannattaa kuitenkin muistaa vaihtaa pähkinäsoossiin tulevan kalakastikkeen tilalle soijakastiketta.


Neljälle tarvitset: 

800g broilerin rintaleikkeitä
metallisia tai puisia varrastikkuja
2 rkl soijakastiketta
2 tl hunajaa
2 rkl rypsiöljyä

Pähkinäkastikkeeseen tarvitset:

1 salottisipuli hienonnettuna
2 tl rypsiöljyä
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna/puristettuna
1 silputtu chili (maun mukaan tulinen tai mieto), siemenet ja valkoiset osat poistettu
(chilin asemasta voi käyttää myös chilikastiketta)
1 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna/raastettuna
0,5 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 dl pähkinävoita (eikä nyt siis mitään hasselpähkinä-suklaa-nutellaa..)
1 limen raastettu kuori ja puristettu mehu
1 rkl kalakastiketta
2 dl kookoskermaa + n. 1dl vettä (huuhtele tölkki..)
n. 2tl soijakastiketta
n. 2tl ruoko- tai fariinisokeria

Laita puiset varrastikut kylmään veteen likoamaan. Sekoita soijakastikkeeseen hunaja ja öljy. Leikkaa broileri 1 cm:n paksuisiksi suikaleiksi ja pyörittele suikaleet soijaseokseen. Anna maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia (broileri lämpenee samalla ruoanlaittokuosiin).


Kuumenna kattilan pohjalla rypsiöljy, ja paista siinä (maltillisella lämmöllä) salottisipuli läpikuultavaksi. Lisää sekaan valkosipuli, chili, inkivääri ja jeera ja jatka paistamista pari minuuttia (ei haittaa vaikka osa vähän tarttuisi pohjaan kiinni, palaa seos ei kuitenkaan saa). Lisää sitten kattilaan loput ainekset sokeria ja soijaa lukuun ottamatta. Keittele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, lisää tarvittaessa vettä. Tavoitteena on saada itselle sopivan paksuinen kastike: riisinsyöjälle juoksevampi, salaatin kanssa syötäväksi saa olla paljon jämäkämpi.

Tässä vaiheessa MAISTA kastiketta! Jos pähkinävoi on ollut itsessään jo kovin suolaista, soijakastiketta ei tarvitse lisätä. Jos soossi ei tunnu tarpeeksi suolaiselta, soijakastiketta voi lorottaa enemmänkin kuin 2tl. Jos pähkinävoi on ollut sokeroitua, sokeria ei välttis tarvita lainkaan, muuten kannattanee lisätä ainakin 2tl. Limen mehun määräkin on jokaisessa hedelmässä vähän erilainen, eli happaman, makean ja suolaisen balanssia pitää maistella ja tarpeen mukaan säätää oman suun mukaiseksi.


Soossi tarjotaan siis grillattujen kanavartaiden kaverina. Liotettuihin puutikkuihin keihästetyt marinoidut kanasuikaleet grillataan grillissä tai uunin grillivastuksen alla 250°C:ssa n. 4 minuuttia molemmin puolin. (Tipu on kypsää ja turvallista syödä kun sisälämpö on 75°C, tai kun lihasneste on täysin kirkasta) Huomioi, että leivinpaperi ei kestä yli 225°C lämpötilaa! Jos puutikut uhkaavat mustua, niiden suojaksi voi laittaa foliosuikaleen.

Pähkinäkastikkeen ja vartaiden kaverina maistuu riisi tai kotimainen ohra, vielä hienommaksi ateria muuttuu vaikkapa vihersalaatilla, jonka sekaan on pilkottu kypsää mangoa..

 
Jos kastiketta jää yli, sen voi käyttää vaikkapa seuraavan päivän lounaaksi paistetun tofun kanssa. Supernopsan sapuskan saa myös keittämällä nuudeleita ja sekoittamalla kuumennetun, vedellä sopivaksi ohennetun kastikkeen kypsien nuudeleiden sekaan. Nuudeliannoksen kruunuksi voi heitellä vaikka kourallisen mung-pavun ituja ja tuoretta paprikaa.

Ole PRO: broileri, chili, inkivääri, sitrushedelmän kuori, sitrushedelmän puristaminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti