22.11.2014

chocochili sin carne - suklaista chiliä meksikolaisittain

Suklaata pääruokaan?! Miksipä ei! Makumatkalle Meksikoon pääsee marketin maustehyllyn kautta: savupaprikaa löytyy ainakin Citymarketista. Resepti on myös täysin vegaaninen, kun valitset suklaaksi vegaanisen suklaan. Tätä ruokaa on myös kuivattu retkievääksi Kevon, Muotkan ja Lemmenjoen vaelluksille: chili lämmittää kehoa ja mieltä myös kylmemmällä kelillä!


4-6 annokseen tarvitaan:

Tölkki käyttövalmiita kidney-papuja (n. 250 g)
1 dl soijarouhetta + 1 dl vettä
500 g tomaattimurskaa + n. 2,5 dl vettä
4 suippopaprikaa
3 mietoa hollantilaista punaista chiliä
1 suuri sipuli
4 valkosipulinkynttä
0,5 dl rypsiöljyä
50 g tummaa suklaata, kaakaopitoisuus vähintään 70%
1 reilu rkl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
1 reilu rkl savupaprikajauhetta
2 tl kanelia
n. ¼ tl mustapippuria myllystä
n. 1 tl suolaa
(n. 0,5 tl cayennenpippuria)

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli, hienonna chilit siemenineen. Huuhtele ja valuta pavut siivilässä. Poista paprikasta siemenet ja pilko paprikat suunnilleen pavun kokoisiksi paloiksi. 

Kuumenna öljy suuressa kasarissa ja freesaa sipulit.

Lisää sipulien sekaan valkosipuli, chili, kaneli, savupaprika ja jeera, ja paista seosta koko ajan sekoitellen minuutin verran. Lisää sitten kasariin myös soijarouhe ja desilitra vettä. Paista sekoitellen kunnes neste on täysin imeytynyt soijarouheeseen, tähän ei mene kuin hetki.

Lisää sitten kasariin pilkotut paprikat ja jatka kypsennystä ruokaa sekoitellen kunnes paprikat alkavat muuttua oranssinpunaisiksi ja pehmeiksi. (Jos seos uhkaa kuivua pannuun kiinni, voit lisätä sekaan pikkuisen vettä.) 

Lisää seuraavaksi tomaattimurska ja paloiteltu suklaa, huuhtaise tomaattimurskatölkki vedellä (2-3 dl) ja kippaa vesikin ruuan sekaan. Kuumenna kuplivaksi ja lisää viimeiseksi pavut. Kypsennä ruokaa välillä sekoitellen viitisen minuuttia, tai kunnes pavutkin ovat läpikotaisin kuumenneet.

Maista ruokaa ja lisää maun mukaan mustapippuria ja suolaa. (Jos säilötyt pavut ovat kovin suolaisia, suolaa tarvitaan vähemmän jne.) Mikäli kaipaat chiliin lisää tulisuutta, lisää sekaan varovasti cayennenpippuria.

  
Nauti chili tortillalättyjen, riisin, kotimaisen täysjyväohran tai vaikkapa kotimaisten rullarieskojen kanssa. Tulisuutta tasoittamaan tarjotaan smetanaa, kermaviiliä tai paksua maustamatonta jogurttia. Lisäkkeeksi sopivat erinomaisen hyvin avokado ja maissi sekä tuore korianteri.

"Sin carne" tarkoittaa "ilman lihaa". Soijarouheen tilalla voi käyttää myös ruskistettua jauhelihaa, jolloin ruoasta tulee "chili con carne", eli "chiliä lihan kanssa".

PRO-vihjeet: Freesata, Chili

1 kommentti:

  1. Pitääpä heti kommentoida, että ruuan kuivaamiseksi reseptiä joutuu hieman muokkaamaan: suklaan tilalla käytetään kaakaojauhetta, vettä ei lisätä, ja pavut pitää pilkkoa ainakin kahteen osaan (kokonaiset pavut kuivuvat liian kuiviksi). Mitä pienemmiksi aineet pilkkoo, sen nopeammin ruoka kuivuu ja kuivattu ruoka edelleen palautuu syömäkelpoiseksi.

    VastaaPoista