20.1.2015

Lähi-idän hummus

Pitkin poikin Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa katetaan pöytään kikherneistä ja seesaminsiementahnasta, tahinista, valmistettua hummusta. Paksumpi hummus toimii erinomaisena levitteenä mille tahansa leivälle, mutta vedellä ohennettuna tahnasta saa tehtyä myös dippiä erilaisille kasviksille tai vaikkapa ruissipseille. Hummusta voidaan tarjoilla sellaisenaan tai oliiviöljyllä, erilaisilla yrteillä, hienonnetulla tomaatilla tai muilla vihanneksilla, pinjansiemenillä, oliiveilla, paistetulla sipulilla tai sienillä, tai kokonaisilla kikherneillä koristeltuna.


tarvitset:

1 tölkillinen/ 250 g/ 4 dl käyttövalmiita kikherneitä
1-2 puristettua valkosipulin kynttä
½ tl paprikajauhetta
½ tl juustokuminaa eli jeeraa
3 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa (löytyy isommista ruokakaupoista)
puolikkaan sitruunan mehu (n. 3rkl)
0,5 dl oliiviöljyä
1 dl vettä
 ¼ - ½ tl suolaa
1 tl sokeria tai hunajaa
(¼ tl cayennenpippuria)


Surauta kaikki ainekset sileäksi tahnaksi sauvasekoittimella tai yleiskoneella. Maista, lisää tarvittaessa maun mukaan sitruunaa, suolaa, cayennenpippuria tai muita mausteita. Mikäli haluat käyttää hummusta dippinä, lisää vettä sopivan koostumuksen saamiseksi. Hummus tarjoillaan sellaisenaan, tai esim. laakealla lautasella oliiviöljyllä ja paprikajauheella koristeltuna.

Ole PRO: oliiviöljy, sitrushedelmän puristaminen

2 kommenttia:

  1. Pitkään meni, että tajusin alkaa itse keittää kikherneeni. Ehkä noin 5 kertaa halvempaa kuin ostaa esim gogreenia tai muuta esikäsiteltyä tavaraa. Nykyään kun itselläni on rakkaussuhde falafelien kanssa, keitän aina hieman ylimääräistä ja heitän muutaman rasian kikkejä myös pakkaseen odottamaan. Hummus on kyllä myös loistavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamen. Sama homma papujenkin kanssa, jos vaan pakastimessa on tilaa! Ainoa miinuspuoli on kuivattujen kikherneiden ja papujen pakkauksissa olevat keitto-ohjeet: näyttää riippuvan ihan alkuperämaasta jatiesmistä kuinka kauan mitäkin erää tarvitsee liottaa ja keitellä. -Eräänkin kerran ohjeellinen 8h riitti liottamaan vain puolet pussin valkopavuista, toinen puoli jäi kivikovaksi myös keittäessä.. Onneks Siperia opettaa, nykyään ymmärtää jo luottaa omiin aisteihin :)

      Poista