9.1.2015

olla gitana - papupata espanjasta

Espanjan Murciasta lähtöisin olevaan mustalaispataan voi käytännössä laittaa mitä tahansa kauden vihanneksia - padan viehkeä ominaismaku syntyy sahramin, tomaatin, päärynän ja mintun hurmaavasta liitosta. Alkuperäisessä reseptissä on käytetty mm. kurpitsaa, joka korvaantuu näppärästi bataatilla. Kurpitsan/ bataatin lisäksi ihanaa makeutta saat lisäämällä mukaan palsternakkaa. Tuntikausien papujen liottelun sijaan ruoka valmistuu todella nopeasti käyttövalmiista tölkkipavuista.


 suunnilleen kuudelle tarvitset:

1 tölkillinen kikherneitä (n.250 g)
1 tölkillinen valkoisia papuja (n.250 g)
1 tölkillinen vihreitä papuja (n.250 g)
1 bataatti (n.800 g) tai kurpitsaa
1-2 palsternakkaa
2 päärynää
1 dl oliivi- tai rypsiöljyä
1 sipuli
3 tomaattia (tai säilyketomaattimurskaa)
2 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
0,5 g sahramia, eli 5-8 sahramin luottia
2 tl kuivattua minttua tai n. rkl tuoretta silputtuna
vettä
suolaa ja mustapippuria

Kalttaa halutessasi tomaatit, eli poista niistä kuori. (Ks. Ole PRO: Tomaatti)
Silppua sipuli ja valkosipuli, kuutioi tomaatit, päärynät, palsternakka ja bataatit/ kurpitsa.
Kuumenna öljy suuressa kasarissa tai kattilassa ja kuullota siinä sipulit. Lisää joukkoon valkosipuli, paprikajauhe, tomaatit ja sahrami. Paista muutama minuutti, eli kunnes tomaatti alkaa hajota kastikkeeksi. Lisää palsternakka ja bataatti/ kurpitsa, ja sen verran vettä, että kaikki peittyvät. Kypsennä kunnes palsternakka ja bataatti/ kurpitsa on lähes kypsää. (Tähän menee kuutioiden koosta riippuen vain 5-10 minuuttia: testaa hammastikulla, juuresveitsellä tai haarukalla - piikki menee läpi, mutta kuutio ei kuitenkaan ole täysin pehmeää). Lisää pavut, päärynä ja minttu, sekä sen verran vettä, että kaikki ainekset juuri ja juuri peittyvät. (Koostumus voi olla maun mukaan mitä tahansa keiton ja padan väliltä.) Keittele muutama minuutti, eli kunnes pavut ovat läpikotaisin kuumenneet. Maista, lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Pata maistuu erinomaiselle myös uudelleen lämmitettynä!

2 kommenttia:

  1. Anonyymi12.1.15

    H e r k u l l i s t a. Tein keiton ohjetta laveasti soveltaen, eli ilman bataattia ja minttua, mutta kaalin, perunan, porkkanan ja juurisellerin kera ja tarjoilin sen jääkaappiin vanhenevan turkkilaisen jugurtin kera, vaikka maku olikin jo valmiiksi hyvin pehmeä. Tuoreet tomaatit korvasin tölkkitomaateilla, toimi niinkin. Nams.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. K y l l ä ! Se on jännä miten maaginen tuo sahramin ja päärynän läsnäolo voikaan olla, kun muuten noihin tomaattipohjaisiin papupatoihin tuppaa kyllästymään, mutta tämä tuntuu maistuvan aina! Tölkkitomaatit toimii taatusti hyvin, etenkin jos vaihtoehtona on puoliraakoja talven kasvihuonetomaatteja..

      Poista