9.1.2015

massaman curry - karjalanpaisti thaimaalaisittain

Osataan sitä perunaa ja lihaa syödä muuallakin kuin Karjalassa! Äärimmäisen helppo, thaimaalainen tulkinta persialaisesta pataruoasta vaatii pidemmän kypsennysajan uunissa, joten sapuskaa kannattaa tehdä kerralla reilu erä ja pakastaa annoksiksi kiireisiä arki-iltoja varten. (Jos pakastat ruuan, varmista että käytät varmasti lihaa jota ei ole jo kertaalleen pakastettu.)


n. 8 henkilölle tarvitset

n. 1200 g ”karjalanpaistilihoja” (tällä nimellä myydään yleensä mukavan edullista ja sopivan rasvaista sikaa ja nautaa sekaisin) tai vaikka naudan paistia n. 3cm x 3cm kuutioina (tai tofua tai soijasuikaleita, ks. reseptin lopusta huomautus)

1 kg kuorittuja perunoita lihapalojen kokoisina paloina
8 dl kookosmaitoa
2 suurta sipulia lohkoina
0,5 dl kalakastiketta
1 purkillinen Spice Up! massaman currytahnaa
1 purkillinen Spice Up! tamarinditahnaa
4 valkosipulin kynttä viipaloituna
10 kardemumman palkoa (esim. Punnitse&Säästä tai Ekolo JKL) tai 1 tl jauhettua kardemummaa
2 kanelitankoa tai 2 tl jauhettua kanelia
1 dl suolapähkinöitä veitsellä rouhittuna
2 rkl ruokosokeria tai fariinisokeria
n. 1 dl rypsiöljyä

tarjoiluun: rouhittuja suolapähkinöitä, mietoa chilipaprikaa silppuna, mahdollisesti lisää keitettyjä perunoita tai thaimaalaiseen tyyliin keitettyä riisiä (suomalaisittain ohraa)


Liha kannattaa ottaa huoneenlämpöön pari tuntia ennen kokkailua, jos vain suinkin muistaa. Aloita ruskistamalla sipuli pienessä määrässä öljyä. Lisää pannulle sipulin sekaan myös currytahna, valkosipuli, kardemumma & kaneli. Paista pari minuuttia (mausteiden paahtaminen voimistaa makuja) ja kippaa pannun sisältö suureen uunivuokaan. (Älä panikoi vaikka curry jäisi hieman pannuun kiinni, rapsuttele irti minkä saat.)

Kuumenna loput öljystä ja ruskista mahdollisimman kuumalla pannulla lihakuutiot kauttaaltaan, tarvittaessa kahdessa erässä. Kippaa lihatkin uunivuokaan. (Huom! Älä lisää suolaa! Currytahna, kalakastike ja suolapähkinät ovat todella suolaisia jo itsessään.)

Irrota paistinpannuun kiinni palaneet herkkumaut kiehauttamalla siinä kookosmaito tai osa siitä, kippaa kookosmaitokin uunivuokaan. Lisää vuokaan myös perunat, kalakastike, tamarindi, ruokosokeri, ja suolapähkinät.

Nosta uunivuoka uuniin ja kypsennä ilman kantta 175 asteessa 3-4 tuntia. Ruokaa kannattaa sekoittaa vaikka puolen tunnin välein (pinta tummuu) ja samalla seurailla nesteen haihtumista. Tavoitteena olisi saada koostumus lähemmäksi kastiketta kuin keittoa. (Jos koostumus alkaa olla turhan paksu jo parin tunnin jälkeen, laita padan päälle kansi tai lisää sekaan hieman vettä.)


Mitä rasvaisempia ja ”halvempia” lihoja on käyttänyt, sitä kauemmin currya kannattaa uunissa muhitella. Esim. naudan rasvaton sisäpaisti kypsyisi melkein puolessa tunnissa, mutta lopputulos on vähän kuivanlainen. Lihan voi myös korvata tofulla tai kasvisliemessä keitetyillä soijasuikaleilla, silloin kookosmaidon määrä kannattaa puolittaa, kalakastike jättää pois, ja kypsentää ruokaa ainoastaan niin kauan, kunnes perunat ovat kypsyneet.

Valmiin ruuan voi syödä sellaisenaan, tai tarjota suolapähkinöiden, keitettyjen perunoiden/ohran/riisin ja silputun chilin kanssa. Mausteita vieroksuvien lautasille voi lisätä vielä lusikallisen paksua maustamatonta jogurttia makuja pehmentämään.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi10.4.15

    Jösses! Tää oli ihan sairaan hyvää! Loppui kyllä nyt perinteisen karjalanpaistin tekeminen meidän taloudesa (kaikki kunnia mummalle), tämä upposi nirsoille kersoillekin! Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Hyvä että maistui! Välillä on kyllä kiva syödä perinteisiä sapuskoita pienillä kaukomaa-twisteillä :)

    VastaaPoista