13.1.2015

Pasta Alla Carbonara - italialaisen miilunpolttajan spagetti

Italialainen klassikko, miilunpolttajan spagetti, valmistuu todella nopeasti ja vaivattomasti vaikka lauantain aamuyön nälkään. Pekonin tilalla voi käyttää pancettaa ja spagetin tilalla nauhapastaa. Pekonin voi myös korvata öljyssä säilötyllä aurinkokuivatulla tomaatilla.


kahdelle tarvitset:

paketillinen pekonia
300 g (kuivattua)spagettia tai tagliatellea + suolaa (tuorepasta sopii toki oivallisesti!)
3 kananmunaa
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
n. 30 g parmesan- tai pecorino –juustoa raasteena
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä, tuoretta timjamia

Laita pasta paketin ohjeen mukaan kiehumaan väljään, suolalla maustettuun veteen. Paista pastan kypsyessä pekoni omassa rasvassaan rapeaksi. Nosta paistinpannu pekoninrasvoineen pois levyltä. Murustele/ leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja laita palat hetkeksi takaisin pannuun paistumaan yhdessä valkosipulin kanssa. Kuumenna pannua tarvittaessa – yleensä pannun/levyn jälkilämpö riittää valkosipulien paistoon.


Valuta napakaksi "al denteksi" keitetty pasta, ota lasillinen keitinvedestä talteen. Laita valutettu pasta takaisin kattilaan ja kippaa perään pekonit rasvoineen ja valkosipulineen. (Kattila ei siis tässä vaiheessa enää ole kuuman levyn päällä!) Riko nyt kananmunat kattilaan ja sekoita pastaa sen verran villisti, että munamassa kietoutuu kaikkiin pastanauhoihin. (Huom! Kypsän pastan lämpö ja kattilan jälkilämpö riittää kypsentämään kananmunan! Tavoitteena on hyvin pehmeä, kermainen rakenne. Liian kypsä kananmuna maistuu pastan seassa pyyhekumin purulta.) Rouhaise pastan sekaan vielä muutamia kierroksia mustapippuria myllystä.

Jos pasta vaikuttaa tässä vaiheessa hirvittävän kuivalta (jos esim. pekoni on ollut kovin vähärasvaista tai kattilan kuumuus on haihduttanut nestettä turhan paljon), sekaan voi lorotella hieman talteen otettua pastan keitinvettä.


Annostele pasta lämpimille lautasille ja raasta päälle reilusti parmesan- tai pecorino- juustoa. Lorauta koko komeuden päälle hyvää oliiviöljyä, vielä kierros mustapippuria myllystä ja mikäli mahdollista, tuoreita ja tuoksuvia timjaminlehtiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti