12.1.2015

Kikherneet Marrakechista

Marokko maistuu pohjoisafrikkalaiseen tapaan vahvasti korianterilta, juustokuminalta, sitruunalta ja mintulta. Raikas kasvisruoka paranee entisestään seuraavalle päivälle lämmitettynä, mutta maistuu hyvin myös kylmiltään lounassalaatissa.


4-6 annokseen tarvitset:

2 tölkkiä (n. 450 g tai 8 dl) kypsiä kikherneitä
150 g lehtikaalta (pinaattikin käy)
2 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
3/4 tl kurkumaa
2 tl paprikajauhetta
½-1 tl kuivattua chiliä (maun mukaan!)
1 tl kuivattua minttua tai 2 tl tuoretta silputtuna
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
1 paprika
tölkki tomaattimurskaa (n. 400g) + puoli tölkkiä vettä
n. 3 rkl oliiviöljyä
n. 1tl suolaa
0,5 sitruunan mehu

tarjoiluun: sitruunanlohkoja ja tuoretta korianteria, kuskusia, maustamatonta jogurttia


Silppua sipuli, paprika ja valkosipuli. Poista lehtikaalista paksu lehtiruoti ja silppua lehdet. (Lehtiruoti kannattaa poistaa myös vanhemmasta suurilehtisestä pinaatista. Jos käytät baby-pinaattia, sille ei tarvitse tehdä mitään.) Huuhtele kikherneet lävikössä. Mittaa mausteet valmiiksi lautaselle, jätä minttu kuitenkin erilleen.

Paista sipulia öljyssä kunnes se on läpikuultavaa, lisää sitten mausteet (paitsi minttu), valkosipuli ja paprikat. Sekoittele pari minuuttia. Lisää seuraavaksi kikherneet ja tomaattimurska, huuhtele tomaattitölkkiä vedellä ja kippaa vesikin pataan. Kypsennä kannen alla välillä sekoitellen 20 minuuttia.

Lisää sitten n. 1tl suolaa (maista mikä määrä on sopiva!) ja lehtikaalin (tai pinaatin) lehdet. (Ei paniikkia, kyllä se keko sinne mahtuu, kutistuu hetkessä olemattoman pieneksi!) Kypsennä vielä viitisen minuuttia. (Jos käytät baby-pinaattia, kääntele se vasta viimeiseksi joukkoon, älä enää kypsennä.) Lisää viimeiseksi minttu ja sitruunamehu, maista ruokaa ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.


Tarjoile keitetyn ohran, riisin, kuskusin, kvinoan, bulgurin tai muiden ateriajyvien kanssa, lisää juhlavampaan annokseen vielä sitruunanlohko, tuoretta korianteria ja lusikallinen paksua maustamatonta jogurttia.

Ole PRO: paprika, sitrushedelmän puristaminen

(Resepti on mukaelma Anna & Fanny Bergenströmin reseptistä kirjasta ”Rakkautta, oliiveja ja Timjamia - Hyvän olon ruokaa” (OTAVA 2004).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti