17.10.2015

Turkkilaiset lihapullat

Kanelia, korintteja, pinjansiemeniä, chiliä... Turkkilaisella twistillä lihapullat kelpaavat juhliinkin, erityisesti silloin, kun lihana on mahdollisuus käyttää kotimaista karitsaa.


Pellilliseen lihapullia tarvitset:

400-500g karitsan jauhelihaa (myös rasvainen naudanliha käy)
2 rkl korintteja
1 pieni sipuli
4 valkosipulin kynttä
3 kukkuraista rkl korppujauhoja
2 tl jauhettua kanelia
1 dl pinjansiemeniä
1 tl chilijauhetta (tai maun mukaan)
2 kananmunaa
2 rkl ketsuppia
1,5-2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
1 dl hienonnettua persiljaa


Liota korintteja 5 minuuttia tilkassa vettä ja valuta ne. Hienonna sipuli ja valkosipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki ainekset lihaa lukuun ottamatta kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Anna turvota kymmenisen minuuttia ja sekoita mukaan jauheliha. Paista paistinpannulla pieni nokare taikinaa, maista ja lisää tarvittaessa suolaa/ pippuria/ chiliä. Muovaa seoksesta pieniä lihapullia leivinpaperille. Paista lihapullia 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Tarjoile kotosuomalaisittain kuumina pottumuussin kanssa, tai nautiskele kylminä cocktail-paloina kuivan kuohuviinin kera.

(Resepti mukaeltu Glorian R&V 6/2009 -lehden ohjeesta.)


5.5.2015

Arancinit - sisilialaiset uppopaistetut riisipyörykät

Appelsiinin ulkonäöstä nimensä saaneet italialaiset friteeratut riisipyörykät ovat mahtavaa juhlaruokaa. Pallurat voi tehdä hyvissä ajoin jääkaappiin odottamaan h-hetken friteerausta. Aineksina käytetyn risoton ja liha-, kasvis-, ja/tai juustotäytteen teonkin voi aloittaa pari päivää aikaisemmin, ellei kyseisiä aineksia ole jo valmiiksi jäänyt tähteeksi jääkaappiin.


Alla ohjeet ragú-täytteisiin arancineihin. Liha-tomaattikastikkeen tilalla voi käyttää esim. soijarouheesta tehtyä bolognese-kastiketta tai yksinkertaisesti pelkkää ryöpättyä pinaattia.

n. 25 arancinin tekemiseksi valmista mielellään jo edellisenä päivänä risotto ja lihakastike:


risotto:
5 dl (n.400g) risottoriisiä (arborio)
2 salottisipulia
2 rkl voita
2 dl valkoviiniä tai kuivaa valkoista vermuttia
n. 10 dl kasvislientä (esim. 1 l vettä + 2 liemikuutiota)
1 dl (n.25g) raastettua parmesan-juustoa
mustapippuria myllystä

Hienonna salottisipuli mahdollisimman hienoksi. Kuumenna voi kattilan pohjalla ja kuullota siinä sipuli. Lisää riisinjyvät ja kuullota niitä noin minuutin verran miedolla lämmöllä. Lisää viini, kiehauta koko ajan sekoittaen. Lisää seuraavaksi risottoon kasvislientä noin 1 dl kerrallaan, riisiä koko ajan sekoittaen siten, että lisäät seuraavan erän kasvislientä vasta, kun edellinen liemi on kokonaan imeytynyt riisiin. Jatkuvan sekoittamisen tarkoitus on irroittaa riisistä tärkkelystä, joka tekee valmiista risotosta sopivan "kermaisen" ja puuroisen. Kun kaikki liemi on käytetty, maista ovatko riisinjyvät kypsiä! Riisi kypsyy yleensä n. 20 minuutissa. (Lisää tarvittaessa lientä/ vettä.) Arancineihin käytetty risotto saa olla ylikypsää ja puuromaista- se helpottaa valmiiden pallojen muotoilua. Kun risotto on valmis, nosta kattila pois liedeltä ja sekoita riisin sekaan parmesan-juusto ja muutama kierros mustapippuria. (Maista, lisää tarvittaessa suolaa.)  Nosta risotto jääkaappiin odottamaan. HUOM: valmiin, jäähtyneen risoton pitäisi olla erittäin tahmeaa ja jäykkää puuroa. Mikäli riisi on kuitenkin edelleen irtonaista, sekoita jäähtyneen risoton sekaan 1-2 raakaa kananmunaa sidos-aineeksi.


liha-tomaattitäyte:
400 g karitsan jauhelihaa (tai nauta-sika tms hieman rasvaisempi jauheliha)
400 g tomaattimurskaa
0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl punaviiniä
2 tl kuivattua rosmariinia
suolaa, mustapippuria

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy ja paista matalalla lämmöllä sipulia niin kauan, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lisää sekaan jauheliha, nosta lieden lämpöä ja ruskista liha. Mausta suolalla ja mustapippurilla, maistele lihaa sopivan suolamäärän saavuttamiseksi. Lisää nyt valkosipuli, tomaattimurska, punaviini ja rosmariini. Anna kastikkeen hautua matalalla lämmöllä kannen alla silloin tällöin sekoitellen noin tunnin verran. Jotta arancinien valmistus onnistuu parhaiten, tavoitteena on saada kastikkeesta enemmänkin "höystöä", eli mahdollisimman kuivaa! Tätä varten nosta kypsennyksen loppuvaiheilla tarvittaessa kansi pois, jotta ylimääräinen neste pääsee haihtumaan. Maista valmista kastiketta, lisää tarvittaessa suolaa ja/tai mustapippuria. Nosta jääkaappiin jäähtymään.

Kun risotto ja lihakastike ovat jäähtyneet, voit aloittaa arancinien valmistuksen.

Risoton ja lihakastikkeen lisäksi tarvitset:
n. 200 g mozzarella-juustoa arpakuution kokoisina palasina
n. 2 dl vehnäjauhoja keittolautasella
2-3 kananmunaa rikottuna keittolautasella ja vispattuna haarukalla tasaiseksi
n. 3 dl korppujauhoja keittolautasella


Pyörittele riisistä suunnilleen golf-pallon kokoinen pallo ja paina siihen peukalolla syvä kolo. Pidä palloa kuperassa kädessäsi. Lusikoi koloon noin teelusikallisen verran lihatäytettä ja yksi pala mozzarellaa. Sulje kolo kupertamalla kättä pallon ympärillä ja/tai paikkaamalla kolo riisillä. Tarkista ettei syntyneeseen palloon jää yhtään koloja, käytä paikkana tarvittaessa risottoa.


Pyöritä nyt täytetty riisipallo ensiksi vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi korppujauhoissa. Nosta jääkaappiin odottamaan uppopaistamista.


Muotoile täytetyiksi palloiksi loputkin risotosta. HUOM: homma on sitä helpompaa, mitä kylmempänä ainekset pysyvät. Jos teet isomman määrän arancineja, vain osa aineista kannattaa ottaa kerrallaan huoneenlämpöön. Järkevää voi olla myös tehdä ensiksi riisipallot valmiiksi, pitää niitä hetki jääkaapissa ja vasta sitten leivittää ne (leivittää: pyöritellä jauhoissa, munassa ja korppujahoissa).


Paista valmiit, leivitetyt riisipallot rypsiöljyssä: kuumenna syvässä kattilassa vähintään 5 cm paksuinen kerros rypsiöljyä 180'C asteiseksi. (Käytä apuna paistolämpömittaria! Öljyn lämpötilan pitäisi pysyä 175-190 asteessa, muuten arancini palaa pinnalta täytteen jäädessä kylmäksi, tai imee öljyä ja muuttuu lötköksi.)

 
Pudottele riisipallot kuumaan öljyyn reikäkauhan avulla, ja paista kunnes pallot ovat kauniin kullan ruskeita. (Kääntele palloja varovasti reikäkauhan avulla paistamisen aikana.) Nostele paistuneet arancinit hetkeksi talouspaperin päälle jotta mahdollinen liika öljy jää paperiin.


Tarjoile heti!


Ole PRO: friteeraus

15.4.2015

Borscht - Borssi, punajuurikeitto

Ukrainassa, Venäjällä ja pitkin poikin Itä-Eurooppaa tarjoillaan nälkäisille lukuisia variaatioita punajuurikeitosta, borssista. Keiton liemen voi valita omien mieltymysten mukaisesti liha-, kana-, tai kasvisliemestä, ja sattumiksi passaavat keitetyn naudanlihan lisäksi soijarouhe, pavut, tofu tai vaikkapa nakit. Mikäli kärsivällisyys ei riitä ainesten pilkkomiseen suikaleiksi, esille kannattaa kaivella yleiskoneen raastin.


suunnilleen viiden litran kattilalliseen keittoa tarvitset:

6 suurta punajuurta (1 kg)
1/4 lohko pienestä valkokaalista (300 g)
3 porkkanaa (200 g)
2 palsternakkaa (200 g)
5  perunaa (400 g)
1 suuri sipuli (150 g)
6 valkosipulinkynttä
n. 1/2 dl tomaattipyreetä (70 g)
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl punaviinietikkaa (tai muuta etikkaa)
2 liemikuutiota + n. 1,5 l vettä
2 laakerinlehteä
1 rkl kuivattua persiljaa tai kourallinen tuoretta
suolaa ja mustapippuria
400 g jauhelihaa ruskistettuna tai 4 dl kasvisliemellä turvotettua soijarouhetta (tai valkopapuja/ tofua/ kypsää keitettyä lihaa tms)
tarjoiluun: smetanaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Suikaloi kaali. Kuori ja suikaloi punajuuret, porkkanat, palsternakat ja perunat. (Kasvikset voi myös raastaa raastimen suurimmalla terällä.)

Kuumenna öljy suuren kattilan pohjalla ja kuullota siinä sipuli. Lisää kattilaan tomaattipyre ja valkosipuli, paista pari minuuttia. Lisää seuraavaksi punajuuri, paista pari minuuttia ja lisää sekaan etikka. Kun etikka on kiehahtanut (käytännössä haihtunut lähes kokonaan), lisää kattilaan litra vettä, liemikuutiot ja laakerinlehdet. Anna kiehua 15 minuuttia. (Vähennä aikaa mikäli punajuuret on raastettu tai ovat hyvin pieninä suikaleina.)

Lisää seuraavaksi kattilaan kaikki loput ainekset ja sen verran vettä, että ainekset peittyvät ja/tai ruoka on sopivan keittomaista. Keitä kunnes juurekset ovat läpikotaisin kypsiä. (Tähän menee ainesten koosta riippuen 5-20 minuuttia). Maista keittoa ja mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla.


Tarjoa keittolautasellisen kanssa reilu nokare smetanaa. Borssi on kenties vieläkin parempaa seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.

9.4.2015

Jamie Oliverin kasviscurry

Seuraava curry lienee enemmän brittiläistä, kuin intialaista alkuperää. Curryn aineksina voi käyttää mitä tahansa kasviksia/ juureksia/ palkokasveja, mutta mausteiden kanssa kannattaa pitäytyä suositelluissa. Sarviapilansiemeniä ja currylehtiä löytyy etnisistä ruokakaupoista tai muista erikoisliikkeistä (esim. Punnitse&Säästä, Ruohonjuuri, Ekolo, nettikaupat).


neljään reiluun annokseen tarvitaan:

3/4 dl rypsiöljyä
2 tl sinapinsiemeniä
1 tl sarviapilansiemeniä
3 tuoretta vihreää chiliä
1 kourallinen (kuivattuja) currylehtiä
2 peukalonkokoista palaa tuoretta inkivääriä
3 sipulia
1 tl chilijauhetta (tai maun mukaan enemmän/ ei ollenkaan)
1 tl kurkumaa
6 tomaattia
4 dl kookosmaitoa
suolaa

n.800 g erilaisia kasviksia/ juureksia/ palkokasveja, kuten:
3 pientä porkkanaa
1 pieni parsakaali
n. 400g kypsiä kikherneitä / 2 tölkillistä huuhdottuina


Kuori ja hienonna sipuli, kuori ja hienonna inkivääri, pilko chilit (poista siemenet), kuutioi tomaatit ja pilko kasvikset. Jätä parsakaalin kukinnot isommiksi paloiksi ja pilko varret reilusti pienemmiksi (samankokoisiksi palasiksi porkkanan kanssa) varmistamaan palojen yhtäaikainen kypsyminen.

Kuumenna öljy pannussa ja ripottele siihen sinapinsiement. Kun siemenet alkavat poksahdella, lisää öljyyn sarviapilansiemenet, vihreät chilit, currylehdet ja inkivääri. Paista sekoitellen pari minuuttia. Lisää seuraavaksi sipuli ja paista välillä sekoitellen viitisen minuuttia, tai kunnes sipuli alkaa hieman ruskistua. Lisää sitten chilijauhe, kurkuma, tomaatit ja kikherneet. Sekoittele tasaiseksi ja lisää vielä kookosmaito sekä loput kasviksista. Jatka kypsentämistä ilman kantta currya silloin tällöin sekoitellen niin kauan, kunnes kaikki kasvikset ovat kypsyneet. Jos curry uhkaa kuivua liikaa (tavoitteena on kastikemainen ruoka), lisää hieman vettä. Maista currya ja lisää makusi mukaan suolaa.


HUOM: Curryn kypsymisaika riippuu käytetyistä kasviksista ja niiden koosta: nopeasti kypsyvät kasvikset kuten parsakaalin kukinnot kypsyvät muutamassa minuutissa, isommaksi jätetyt talviporkkanan palaset taas saattavat tarvita kymmenenkin minuuttia. Lisää näin ollen kasvikset curryyn kypsymisjärjestyksessä, tai pilko pitkää kypsyttämistä vaativat kasvikset reilusti muita pienemmiksi palasiksi.

Tarjoa valmis curry esimerkiksi keitettyjen ohrasuurimoiden tai riisin kanssa.


Curryn resepti on Jamie Oliverin käsialaa ja löytyy kirjasta "Alastoman kokin onnenpäivät" (WSOY 2004)

Ole PRO: chili, inkivääri, papujen keittäminen

1.4.2015

Saaristolaisleipä

Vaiva(ama)ton happaman makea leipä joulu- tai pääsiäispöytään kulkee nimellä saaristolaisleipä. Alunperin kenties Saksan pumpernickel-leipää muistuttavaa limppua löytyy Suomen saariston lisäksi myös ainakin Viron ja Ruotsin rannikkoalueelta.  Maltaisen makea, erinomaisen hyvin säilyvä limppu maistuu mainosti niin kinkun kuin erilaisten juustojen tai kylmien kalojen kanssa.


Kahteen isompaan tai kolmeen pienempään leipään tarvitset:

1 l piimää
50 g tuorehiivaa
3 dl tummaa siirappia
3,5 dl mämmi- ja/tai leipämaltaita
3,5 dl ruisjauhoja
3,5 dl vehnä- tai kauraleseitä
10 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
(vuokien voiteluun hieman öljyä tai voita, leipien voiteluun 1/4 dl siirappia + 1 dl vettä)

Lämmitä piimä suunnilleen käden lämpöiseksi, saa olla viileämpääkin. Liota hiiva piimään, sekoita joukkoon siirappi ja kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, taikinaa ei tarvitse vaivata.
Voitele 2-3 leipävuokaa (3 kpl 1,5 litran foliovuokaa toimii hyvin) kevyesti öljyllä. Jaa taikina öljyttyihin vuokiin, tasoita leipien pinta ja anna leipien kohota leivinliinalla peitettynä 2 tuntia.

Paista kohonneita leipiä 175 asteisen uunin keskitasolla 1,5 tuntia. Voitele leivät tämän jälkeen siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 0,5 tuntia. (Mikäli leivät uhkaavat tummua liikaa, voit peittää ne paistamisen loppuvaiheessa foliolla.) Jäähdytä paistetut leivät vuoissaan, kumoa ja nosta jääkaappiin tekeytymään pariksi päiväksi. Leipä on parhaimmillaan vasta parin päivän kuluttua paistamisesta. Säilytä vamista leipää jääkaapissa, leipä säilyy hyvin parikin viikkoa. Leivän voi myös pakastaa.

23.2.2015

Mausteinen munakoiso Intiasta

Pikkelssimäinen munakoiso intialaisittain maistuu kuumana, kylmänä tai lämpimänä melkeinpä minkä tahansa ruoan lisukkeena. Munakoisojen käsittely vaatii hieman aikaa, mutta on ehdottomasti vaivan arvoista!


Noin neljälle syöjälle tarvitset:

800 g munakoisoja (n. 2kpl) + suolaa
400 g tölkki tomaattimurskaa
2,5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
6 valkosipulinkyntt
n. 3 dl oliivi- tai rypsiöljyä
1 tl fenkolin siemeniä
1/2 tl mustakuminan (kalonji) tai juustokuminan (vihreä/ruskea jeera tai musta kala jeera) siemeniä
1 rkl jauhettua korianteria
1/4 tl jauhettua kurkumaa
n. 1/2 tl cayennepippuria
n. 1 tl suolaa
(jos haluat ruuasta hieman tulisempaa, lisää 1-3 kokonaista hollantilaista mietoa chilipaprikaa siemenineen)

Leikkaa munakoiso noin 5 cm mittaisiksi lohkoiksi ja itketä se suolalla. (Poista kanta, halkaise pitkittäin, lohko puolikkaat 6-8 veneeksi ja leikkaa vielä veneet puoliksi tai kolmeen osaan.) Katso Ole PRO: munakoiso


Kuori ja pilko inkivääri ja valkosipuli. Mikäli käytät chilipaprikoita, poista niistä kanta, jätä siemenet. Soseuta inkivääri, valkosipuli, mahdolliset chilipaprikat sekä noin kolmasosa tomaattimurskasta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. (Tai ilman koneita: raasta inkivääri, hienonna chili ja purista valkosipulinkynnet tomaattimurskan sekaan.)

Paista itketetyt ja kuivatut munakoisolohkot paistinpannulla kauttaaltaan kauniin ruskeiksi. Tämän joutuu tekemään useassa erässä: kuumenna paistinpannulla ensiksi n. 1 rkl öljyä, asettele pannulle munakoisoviipaleet yhteen kerrokseen, paista 1-3 minuuttia, käännä viipaleet ja ruskista vielä toiseltakin puolelta. Nosta paistetut viipaleet sivuun odottelemaan, lisää pannulle taas öljyä ja paista samoin seuraava erä. Tavoitteena on saada munakoisoihin hieman paahtoleipämäistä väriä.

Kun munakoisot on paistettu, kuumenna suuressa pannussa/ kasarissa taas ruokalusikallinen öljyä ja paista siinä miedolla lämmöllä fenkolin ja jeeran siemeniä niin kauan, kunnes siemenet alkavat poksahdella. (Tässä olisi hyötyä läpinäkyvästä kannesta!)  Lisää sitten pannulle tomaatti-inkivääri-valkosipuliseos, loputkin tomaattimurskat, korianteri, kurkuma, cayennepippuri ja suola. Keitä seosta koko ajan sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää vielä paistetut munakoisot ja kypsennä seosta kannen alla keskilämmöllä kymmenisen minuuttia aina silloin tällöin sekoitellen. Ruoka on valmista, kun munakoisot ovat läpikotaisin pehmenneet. Maista, lisää halutessasi suolaa ja cayennepippuria.


Tarjoa ruoka kuumana, hieman jäähtyneenä tai ihan jääkaappikylmänä. Mausteinen munakoiso sopii kasvislisukkeeksi vaikkapa grillatulle lihalle tai tofulle, seuraksi sopii erinomaisesti myös esimerkiksi naan-leipä. Täydellisen kasvisruoan saa lisäämällä munakoisokastikkeeseen kypsiä kikherneitä ja tarjoamalla kastikkeen ohran, muun ateriaviljan tai riisin kanssa.

Ole PRO: inkivääri, munakoiso

Resepti on lähtöisin kirjasta "Löytöretki Intian keittiöihin" (H.F.Ullmann)

3.2.2015

Brasilian kansalliruoka Feijoada - mustapapupossupata

Portugalissakin suosittuun, savuiseen mustapavuista valmistettuun pataruokaan voi käyttää itselle mieluisia lihapaloja siansorkista naudan kieleen tai salamista lenkkimakkaraan.  Autenttisen Brasilialaisen kansallisruoan lisäkkeenä tarjotaan makeiden ja raikkaiden appelsiinien lisäksi maniokkijauhosta valmistettua farofaa, mutta varsin hyvin toimivat eri tyyppiset riisit, ohra tai kotimaiset ateriajyvät. (Lihattomaan papupataan vinkit lopussa!)


6-8 annokseen tarvitset:

500 g kuivattuja mustapapuja liotettuna ja keitettynä kypsäksi (tai n. 1 litra tai 1 kg kypsiä, käyttövalmiita mustapapuja)
2-3 sipulia
6 valkosipulin kynttä
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
n. 300 g palvikylkeä (ylikypsää luutonta sian kylkeä)
n. 500 g chorizo-raakamakkaraa tai siskonmakkaroita
3 rkl savupaprikajauhetta (löytyy isommista ruokakaupoista)
4 laakerinlehteä murskattuna hienoksi
1/2 - 1,5 tl cayennepippuria
mustapippuria myllystä
n. 4 dl vettä

tarjoiluun: appelsiineja, riisiä tai muuta aterialisäkettä, hienonnettua persiljaa tai korianteria, hienonnettuja chilejä


Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioi palvikylki. (Poista halutessasi kyljestä kamara.) Purista raakamakkarasta sormilla suupalan kokoisia palloja valmiiksi lautaselle. (Tyhjä suoli/kuori heitetään pois. Siskonmakkaramassa on yleensä chorizoa löysempää: ei haittaa vaikka pallot muistuttavat lätäköitä ja tarttuvat toisiinsa kiinni, ne irtoavat kyllä kypsennettäessä. Nopea kokki voi puristaa makkaramassan myös suoraan kuumalle paistinpannulle, mutta tämä vaatii hyvin harjaantunutta kättä.)

Kuumenna öljy suuressa kasarissa ja freesaa siinä sipulit. Lisää sekaan valkosipuli ja savupaprika, sekoita. Lisää seuraavaksi pannuun raakamakkarapallot/palaset/lätäköt. Kääntele makkaranpaloja kunnes ne alkavat hieman ruskistua. Lisää pataan sitten murskattu laakerinlehti, cayennepippuri (varovasti maun mukaan), kuutioitu palvikylki sekä kypsät (valutetut) mustapavut. Sekoittele varovasti. Lisää pataan vesi ja anna ruoan kypsyä hiljalleen poreillen kannen alla noin 20 minuuttia (sekoittele välillä). Ei haittaa, vaikka osa pavuista muussaantuisi: ne suurustavat sopivasti padan nestettä, jota voi tarvittaessa lisätä itselle mieluisan koostumuksen saamiseksi.
 
Pyöräytä valmiiseen ruokaan muutama kierros mustapippuria myllystä. Maista ja lisää tarvittaessa cayennepippuria, savupaprikaa ja/tai suolaa. Tarvittava mausteiden määrä riippuu käyttämiesi makkaroiden mausteisuudesta!


Tarjoile pata kuutioitujen appelsiininpalojen ja riisin tai muiden ateriajyvien kanssa. Ruokaan sopii myös tuore persilja tai korianteri sekä maun mukaan lisättävä silputtu chili.

Kasvisruokailijoille tarjottavan padan voi valmistaa vaihtamalla palvikyljen savutofuun ja makkarat soijamakkaroihin. Kasvisversioon kannattaa lisätä noin desin verran oliiviöljyä - kasvismakkarat ovat useimmiten hyvin rasvattomia ja tekevät padasta muuten turhan kuivakkaan.

Ole PRO: chili, freesata, papujen keittäminen

27.1.2015

Peanut butter cookies - suolapähkinäkeksit jenkkilästä

Yhdysvalloissa kaikki on suurempaa. Myös keksit. Ja pähkinäkekseissä voikin on tehty pähkinöistä..


Pellilliseen tarvitset:

1 dl maapähkinävoita (löytyy isommista ruokakaupoista)
mikäli pähkinävoi on suolatonta, lisäksi hyppysellinen suolaa
1 dl sokeria
0,75 dl fariinisokeria
65 g pehmeää voita (nosta huoneenlämpöön paria tuntia ennen leivontaa)
1 kananmuna
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1 dl suolapähkinöitä


Vaahdota pähkinävoi (ja suola), voi ja sokerit. Vatkaa sekaan myös kananmuna. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sekoita jauhot taikinaan. (Tarkoitus on ainoastaan sekoittaa taikina tasaiseksi, älä enää tässä vaiheessa vaivaa/ vispaa taikinaa kovin paljoa.) Sekoita taikinaan myös suolapähkinät. Pyörittele taikina tangoksi ja jaa se 12 osaan. Pyörittele palaset palloksi kämmenten välissä ja litistä kolmen sormen avulla pellille n. 1 cm paksuiseksi keksiksi. (Lapsen sormia tarvitaan enemmän. Sormista jää hauska kuvio kekseihin!) Paista keksejä 175 asteisessa uunissa 15-18 minuuttia: valmiit keksit ovat ruskistuneita, mutta keskeltä vielä pehmeitä. Anna jäähtyä! Keksit kovenevat vielä jäähtyessään keskustan jäädessä kuitenkin pehmoisen sitkaaksi.

Ole PRO: hyppysellinen

20.1.2015

Lähi-idän hummus

Pitkin poikin Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa katetaan pöytään kikherneistä ja seesaminsiementahnasta, tahinista, valmistettua hummusta. Paksumpi hummus toimii erinomaisena levitteenä mille tahansa leivälle, mutta vedellä ohennettuna tahnasta saa tehtyä myös dippiä erilaisille kasviksille tai vaikkapa ruissipseille. Hummusta voidaan tarjoilla sellaisenaan tai oliiviöljyllä, erilaisilla yrteillä, hienonnetulla tomaatilla tai muilla vihanneksilla, pinjansiemenillä, oliiveilla, paistetulla sipulilla tai sienillä, tai kokonaisilla kikherneillä koristeltuna.


tarvitset:

1 tölkillinen/ 250 g/ 4 dl käyttövalmiita kikherneitä
1-2 puristettua valkosipulin kynttä
½ tl paprikajauhetta
½ tl juustokuminaa eli jeeraa
3 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa (löytyy isommista ruokakaupoista)
puolikkaan sitruunan mehu (n. 3rkl)
0,5 dl oliiviöljyä
1 dl vettä
 ¼ - ½ tl suolaa
1 tl sokeria tai hunajaa
(¼ tl cayennenpippuria)


Surauta kaikki ainekset sileäksi tahnaksi sauvasekoittimella tai yleiskoneella. Maista, lisää tarvittaessa maun mukaan sitruunaa, suolaa, cayennenpippuria tai muita mausteita. Mikäli haluat käyttää hummusta dippinä, lisää vettä sopivan koostumuksen saamiseksi. Hummus tarjoillaan sellaisenaan, tai esim. laakealla lautasella oliiviöljyllä ja paprikajauheella koristeltuna.

Ole PRO: oliiviöljy, sitrushedelmän puristaminen

16.1.2015

Misoshiru - misokeittoa tofulla Japanista

Helppo, nopea ja kevyt misokeitto voidaan valmistaa käytännössä melkein mistä tahansa kauden aineksista. Japanissa erittäin suositun keiton ominaismaku syntyy fermentoiduista soijapavuista valmistetusta misosta. Tyypillinen keitto on hyvin kevyt, sopien erinomaisesti alkuruuaksi tai erittäin kevyeksi lounaaksi. Japanilaiseen misokeittoon käytetään kalaisan makuista merilevällä ja kalahiutaleilla maustettua dashi-lientä, mutta liemenä voi vallan hyvin käyttää kasvis-, kala-, liha- tai kanalientäkin.


Misotahnaa löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista, sekä useista pienemmistä erikoisliikkeistä (Punnitse&Säästä, Jyväskylän Ekolo, Ruohonjuuri, aasialaisia elintarvikkeita myyvät kaupat jne). Seuraavassa reseptissä on käytetty riisimisoa. Tarkista käyttämäsi misotahnan pakkauksesta suositeltu annostelu ja lisää tahnaa keittoon ensiksi hyvin varovasti, ettei lopputuloksesta tule liian suolaista!

neljälle tarvitset:

1,5 litraa vettä
1 kasvisliemikuutio (tai 0,5 litraan tarvittava määrä muuta liemivalmistetta)
4-5 rkl misotahnaa (määrä riippuu tahnasta, maistele!)
300 g pehmeää tofua (kutsutaan myös silken-tofuksi)
1 suuri porkkana
1 suuri kiinankaalin lehti
100 g siitakesieniä
10 cm:n pätkä purjosipulin vaaleaa osaa (tai 1-2 kevätsipulia)


Pilko sienet, juurekset ja vihannekset mieluisan kokoisiksi palasiksi. Kuutioi tofu hyvin varovasti (pehmeä tofu hajoaa hyvin helposti). Kiehauta vesi, lisää siihen kasvisliemikuutio, porkkana, purjo,  kiinankaali ja siitakkeet. Keitä kunnes vihannekset ovat kypsiä. Pienennä lämpöä ja lisää keittoon misotahna sekä tofu. Kuumenna varovasti sekoittaen (älä annan kiehua enää!) pari minuuttia, eli kunnes miso on liuennut keittoon ja tofu on lämmennyt. Maistele, lisää tarvittaessa lisää misotahnaa.

Ole PRO: purjo

13.1.2015

Pasta Alla Carbonara - italialaisen miilunpolttajan spagetti

Italialainen klassikko, miilunpolttajan spagetti, valmistuu todella nopeasti ja vaivattomasti vaikka lauantain aamuyön nälkään. Pekonin tilalla voi käyttää pancettaa ja spagetin tilalla nauhapastaa. Pekonin voi myös korvata öljyssä säilötyllä aurinkokuivatulla tomaatilla.


kahdelle tarvitset:

paketillinen pekonia
300 g (kuivattua)spagettia tai tagliatellea + suolaa (tuorepasta sopii toki oivallisesti!)
3 kananmunaa
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
n. 30 g parmesan- tai pecorino –juustoa raasteena
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä, tuoretta timjamia

Laita pasta paketin ohjeen mukaan kiehumaan väljään, suolalla maustettuun veteen. Paista pastan kypsyessä pekoni omassa rasvassaan rapeaksi. Nosta paistinpannu pekoninrasvoineen pois levyltä. Murustele/ leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja laita palat hetkeksi takaisin pannuun paistumaan yhdessä valkosipulin kanssa. Kuumenna pannua tarvittaessa – yleensä pannun/levyn jälkilämpö riittää valkosipulien paistoon.


Valuta napakaksi "al denteksi" keitetty pasta, ota lasillinen keitinvedestä talteen. Laita valutettu pasta takaisin kattilaan ja kippaa perään pekonit rasvoineen ja valkosipulineen. (Kattila ei siis tässä vaiheessa enää ole kuuman levyn päällä!) Riko nyt kananmunat kattilaan ja sekoita pastaa sen verran villisti, että munamassa kietoutuu kaikkiin pastanauhoihin. (Huom! Kypsän pastan lämpö ja kattilan jälkilämpö riittää kypsentämään kananmunan! Tavoitteena on hyvin pehmeä, kermainen rakenne. Liian kypsä kananmuna maistuu pastan seassa pyyhekumin purulta.) Rouhaise pastan sekaan vielä muutamia kierroksia mustapippuria myllystä.

Jos pasta vaikuttaa tässä vaiheessa hirvittävän kuivalta (jos esim. pekoni on ollut kovin vähärasvaista tai kattilan kuumuus on haihduttanut nestettä turhan paljon), sekaan voi lorotella hieman talteen otettua pastan keitinvettä.


Annostele pasta lämpimille lautasille ja raasta päälle reilusti parmesan- tai pecorino- juustoa. Lorauta koko komeuden päälle hyvää oliiviöljyä, vielä kierros mustapippuria myllystä ja mikäli mahdollista, tuoreita ja tuoksuvia timjaminlehtiä.

12.1.2015

Kikherneet Marrakechista

Marokko maistuu pohjoisafrikkalaiseen tapaan vahvasti korianterilta, juustokuminalta, sitruunalta ja mintulta. Raikas kasvisruoka paranee entisestään seuraavalle päivälle lämmitettynä, mutta maistuu hyvin myös kylmiltään lounassalaatissa.


4-6 annokseen tarvitset:

2 tölkkiä (n. 450 g tai 8 dl) kypsiä kikherneitä
150 g lehtikaalta (pinaattikin käy)
2 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
3/4 tl kurkumaa
2 tl paprikajauhetta
½-1 tl kuivattua chiliä (maun mukaan!)
1 tl kuivattua minttua tai 2 tl tuoretta silputtuna
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
1 paprika
tölkki tomaattimurskaa (n. 400g) + puoli tölkkiä vettä
n. 3 rkl oliiviöljyä
n. 1tl suolaa
0,5 sitruunan mehu

tarjoiluun: sitruunanlohkoja ja tuoretta korianteria, kuskusia, maustamatonta jogurttia


Silppua sipuli, paprika ja valkosipuli. Poista lehtikaalista paksu lehtiruoti ja silppua lehdet. (Lehtiruoti kannattaa poistaa myös vanhemmasta suurilehtisestä pinaatista. Jos käytät baby-pinaattia, sille ei tarvitse tehdä mitään.) Huuhtele kikherneet lävikössä. Mittaa mausteet valmiiksi lautaselle, jätä minttu kuitenkin erilleen.

Paista sipulia öljyssä kunnes se on läpikuultavaa, lisää sitten mausteet (paitsi minttu), valkosipuli ja paprikat. Sekoittele pari minuuttia. Lisää seuraavaksi kikherneet ja tomaattimurska, huuhtele tomaattitölkkiä vedellä ja kippaa vesikin pataan. Kypsennä kannen alla välillä sekoitellen 20 minuuttia.

Lisää sitten n. 1tl suolaa (maista mikä määrä on sopiva!) ja lehtikaalin (tai pinaatin) lehdet. (Ei paniikkia, kyllä se keko sinne mahtuu, kutistuu hetkessä olemattoman pieneksi!) Kypsennä vielä viitisen minuuttia. (Jos käytät baby-pinaattia, kääntele se vasta viimeiseksi joukkoon, älä enää kypsennä.) Lisää viimeiseksi minttu ja sitruunamehu, maista ruokaa ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.


Tarjoile keitetyn ohran, riisin, kuskusin, kvinoan, bulgurin tai muiden ateriajyvien kanssa, lisää juhlavampaan annokseen vielä sitruunanlohko, tuoretta korianteria ja lusikallinen paksua maustamatonta jogurttia.

Ole PRO: paprika, sitrushedelmän puristaminen

(Resepti on mukaelma Anna & Fanny Bergenströmin reseptistä kirjasta ”Rakkautta, oliiveja ja Timjamia - Hyvän olon ruokaa” (OTAVA 2004).

9.1.2015

massaman curry - karjalanpaisti thaimaalaisittain

Osataan sitä perunaa ja lihaa syödä muuallakin kuin Karjalassa! Äärimmäisen helppo, thaimaalainen tulkinta persialaisesta pataruoasta vaatii pidemmän kypsennysajan uunissa, joten sapuskaa kannattaa tehdä kerralla reilu erä ja pakastaa annoksiksi kiireisiä arki-iltoja varten. (Jos pakastat ruuan, varmista että käytät varmasti lihaa jota ei ole jo kertaalleen pakastettu.)


n. 8 henkilölle tarvitset

n. 1200 g ”karjalanpaistilihoja” (tällä nimellä myydään yleensä mukavan edullista ja sopivan rasvaista sikaa ja nautaa sekaisin) tai vaikka naudan paistia n. 3cm x 3cm kuutioina (tai tofua tai soijasuikaleita, ks. reseptin lopusta huomautus)

1 kg kuorittuja perunoita lihapalojen kokoisina paloina
8 dl kookosmaitoa
2 suurta sipulia lohkoina
0,5 dl kalakastiketta
1 purkillinen Spice Up! massaman currytahnaa
1 purkillinen Spice Up! tamarinditahnaa
4 valkosipulin kynttä viipaloituna
10 kardemumman palkoa (esim. Punnitse&Säästä tai Ekolo JKL) tai 1 tl jauhettua kardemummaa
2 kanelitankoa tai 2 tl jauhettua kanelia
1 dl suolapähkinöitä veitsellä rouhittuna
2 rkl ruokosokeria tai fariinisokeria
n. 1 dl rypsiöljyä

tarjoiluun: rouhittuja suolapähkinöitä, mietoa chilipaprikaa silppuna, mahdollisesti lisää keitettyjä perunoita tai thaimaalaiseen tyyliin keitettyä riisiä (suomalaisittain ohraa)


Liha kannattaa ottaa huoneenlämpöön pari tuntia ennen kokkailua, jos vain suinkin muistaa. Aloita ruskistamalla sipuli pienessä määrässä öljyä. Lisää pannulle sipulin sekaan myös currytahna, valkosipuli, kardemumma & kaneli. Paista pari minuuttia (mausteiden paahtaminen voimistaa makuja) ja kippaa pannun sisältö suureen uunivuokaan. (Älä panikoi vaikka curry jäisi hieman pannuun kiinni, rapsuttele irti minkä saat.)

Kuumenna loput öljystä ja ruskista mahdollisimman kuumalla pannulla lihakuutiot kauttaaltaan, tarvittaessa kahdessa erässä. Kippaa lihatkin uunivuokaan. (Huom! Älä lisää suolaa! Currytahna, kalakastike ja suolapähkinät ovat todella suolaisia jo itsessään.)

Irrota paistinpannuun kiinni palaneet herkkumaut kiehauttamalla siinä kookosmaito tai osa siitä, kippaa kookosmaitokin uunivuokaan. Lisää vuokaan myös perunat, kalakastike, tamarindi, ruokosokeri, ja suolapähkinät.

Nosta uunivuoka uuniin ja kypsennä ilman kantta 175 asteessa 3-4 tuntia. Ruokaa kannattaa sekoittaa vaikka puolen tunnin välein (pinta tummuu) ja samalla seurailla nesteen haihtumista. Tavoitteena olisi saada koostumus lähemmäksi kastiketta kuin keittoa. (Jos koostumus alkaa olla turhan paksu jo parin tunnin jälkeen, laita padan päälle kansi tai lisää sekaan hieman vettä.)


Mitä rasvaisempia ja ”halvempia” lihoja on käyttänyt, sitä kauemmin currya kannattaa uunissa muhitella. Esim. naudan rasvaton sisäpaisti kypsyisi melkein puolessa tunnissa, mutta lopputulos on vähän kuivanlainen. Lihan voi myös korvata tofulla tai kasvisliemessä keitetyillä soijasuikaleilla, silloin kookosmaidon määrä kannattaa puolittaa, kalakastike jättää pois, ja kypsentää ruokaa ainoastaan niin kauan, kunnes perunat ovat kypsyneet.

Valmiin ruuan voi syödä sellaisenaan, tai tarjota suolapähkinöiden, keitettyjen perunoiden/ohran/riisin ja silputun chilin kanssa. Mausteita vieroksuvien lautasille voi lisätä vielä lusikallisen paksua maustamatonta jogurttia makuja pehmentämään.

olla gitana - papupata espanjasta

Espanjan Murciasta lähtöisin olevaan mustalaispataan voi käytännössä laittaa mitä tahansa kauden vihanneksia - padan viehkeä ominaismaku syntyy sahramin, tomaatin, päärynän ja mintun hurmaavasta liitosta. Alkuperäisessä reseptissä on käytetty mm. kurpitsaa, joka korvaantuu näppärästi bataatilla. Kurpitsan/ bataatin lisäksi ihanaa makeutta saat lisäämällä mukaan palsternakkaa. Tuntikausien papujen liottelun sijaan ruoka valmistuu todella nopeasti käyttövalmiista tölkkipavuista.


 suunnilleen kuudelle tarvitset:

1 tölkillinen kikherneitä (n.250 g)
1 tölkillinen valkoisia papuja (n.250 g)
1 tölkillinen vihreitä papuja (n.250 g)
1 bataatti (n.800 g) tai kurpitsaa
1-2 palsternakkaa
2 päärynää
1 dl oliivi- tai rypsiöljyä
1 sipuli
3 tomaattia (tai säilyketomaattimurskaa)
2 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
0,5 g sahramia, eli 5-8 sahramin luottia
2 tl kuivattua minttua tai n. rkl tuoretta silputtuna
vettä
suolaa ja mustapippuria

Kalttaa halutessasi tomaatit, eli poista niistä kuori. (Ks. Ole PRO: Tomaatti)
Silppua sipuli ja valkosipuli, kuutioi tomaatit, päärynät, palsternakka ja bataatit/ kurpitsa.
Kuumenna öljy suuressa kasarissa tai kattilassa ja kuullota siinä sipulit. Lisää joukkoon valkosipuli, paprikajauhe, tomaatit ja sahrami. Paista muutama minuutti, eli kunnes tomaatti alkaa hajota kastikkeeksi. Lisää palsternakka ja bataatti/ kurpitsa, ja sen verran vettä, että kaikki peittyvät. Kypsennä kunnes palsternakka ja bataatti/ kurpitsa on lähes kypsää. (Tähän menee kuutioiden koosta riippuen vain 5-10 minuuttia: testaa hammastikulla, juuresveitsellä tai haarukalla - piikki menee läpi, mutta kuutio ei kuitenkaan ole täysin pehmeää). Lisää pavut, päärynä ja minttu, sekä sen verran vettä, että kaikki ainekset juuri ja juuri peittyvät. (Koostumus voi olla maun mukaan mitä tahansa keiton ja padan väliltä.) Keittele muutama minuutti, eli kunnes pavut ovat läpikotaisin kuumenneet. Maista, lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Pata maistuu erinomaiselle myös uudelleen lämmitettynä!