9.4.2015

Jamie Oliverin kasviscurry

Seuraava curry lienee enemmän brittiläistä, kuin intialaista alkuperää. Curryn aineksina voi käyttää mitä tahansa kasviksia/ juureksia/ palkokasveja, mutta mausteiden kanssa kannattaa pitäytyä suositelluissa. Sarviapilansiemeniä ja currylehtiä löytyy etnisistä ruokakaupoista tai muista erikoisliikkeistä (esim. Punnitse&Säästä, Ruohonjuuri, Ekolo, nettikaupat).


neljään reiluun annokseen tarvitaan:

3/4 dl rypsiöljyä
2 tl sinapinsiemeniä
1 tl sarviapilansiemeniä
3 tuoretta vihreää chiliä
1 kourallinen (kuivattuja) currylehtiä
2 peukalonkokoista palaa tuoretta inkivääriä
3 sipulia
1 tl chilijauhetta (tai maun mukaan enemmän/ ei ollenkaan)
1 tl kurkumaa
6 tomaattia
4 dl kookosmaitoa
suolaa

n.800 g erilaisia kasviksia/ juureksia/ palkokasveja, kuten:
3 pientä porkkanaa
1 pieni parsakaali
n. 400g kypsiä kikherneitä / 2 tölkillistä huuhdottuina


Kuori ja hienonna sipuli, kuori ja hienonna inkivääri, pilko chilit (poista siemenet), kuutioi tomaatit ja pilko kasvikset. Jätä parsakaalin kukinnot isommiksi paloiksi ja pilko varret reilusti pienemmiksi (samankokoisiksi palasiksi porkkanan kanssa) varmistamaan palojen yhtäaikainen kypsyminen.

Kuumenna öljy pannussa ja ripottele siihen sinapinsiement. Kun siemenet alkavat poksahdella, lisää öljyyn sarviapilansiemenet, vihreät chilit, currylehdet ja inkivääri. Paista sekoitellen pari minuuttia. Lisää seuraavaksi sipuli ja paista välillä sekoitellen viitisen minuuttia, tai kunnes sipuli alkaa hieman ruskistua. Lisää sitten chilijauhe, kurkuma, tomaatit ja kikherneet. Sekoittele tasaiseksi ja lisää vielä kookosmaito sekä loput kasviksista. Jatka kypsentämistä ilman kantta currya silloin tällöin sekoitellen niin kauan, kunnes kaikki kasvikset ovat kypsyneet. Jos curry uhkaa kuivua liikaa (tavoitteena on kastikemainen ruoka), lisää hieman vettä. Maista currya ja lisää makusi mukaan suolaa.


HUOM: Curryn kypsymisaika riippuu käytetyistä kasviksista ja niiden koosta: nopeasti kypsyvät kasvikset kuten parsakaalin kukinnot kypsyvät muutamassa minuutissa, isommaksi jätetyt talviporkkanan palaset taas saattavat tarvita kymmenenkin minuuttia. Lisää näin ollen kasvikset curryyn kypsymisjärjestyksessä, tai pilko pitkää kypsyttämistä vaativat kasvikset reilusti muita pienemmiksi palasiksi.

Tarjoa valmis curry esimerkiksi keitettyjen ohrasuurimoiden tai riisin kanssa.


Curryn resepti on Jamie Oliverin käsialaa ja löytyy kirjasta "Alastoman kokin onnenpäivät" (WSOY 2004)

Ole PRO: chili, inkivääri, papujen keittäminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti