16.1.2015

Misoshiru - misokeittoa tofulla Japanista

Helppo, nopea ja kevyt misokeitto voidaan valmistaa käytännössä melkein mistä tahansa kauden aineksista. Japanissa erittäin suositun keiton ominaismaku syntyy fermentoiduista soijapavuista valmistetusta misosta. Tyypillinen keitto on hyvin kevyt, sopien erinomaisesti alkuruuaksi tai erittäin kevyeksi lounaaksi. Japanilaiseen misokeittoon käytetään kalaisan makuista merilevällä ja kalahiutaleilla maustettua dashi-lientä, mutta liemenä voi vallan hyvin käyttää kasvis-, kala-, liha- tai kanalientäkin.


Misotahnaa löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista, sekä useista pienemmistä erikoisliikkeistä (Punnitse&Säästä, Jyväskylän Ekolo, Ruohonjuuri, aasialaisia elintarvikkeita myyvät kaupat jne). Seuraavassa reseptissä on käytetty riisimisoa. Tarkista käyttämäsi misotahnan pakkauksesta suositeltu annostelu ja lisää tahnaa keittoon ensiksi hyvin varovasti, ettei lopputuloksesta tule liian suolaista!

neljälle tarvitset:

1,5 litraa vettä
1 kasvisliemikuutio (tai 0,5 litraan tarvittava määrä muuta liemivalmistetta)
4-5 rkl misotahnaa (määrä riippuu tahnasta, maistele!)
300 g pehmeää tofua (kutsutaan myös silken-tofuksi)
1 suuri porkkana
1 suuri kiinankaalin lehti
100 g siitakesieniä
10 cm:n pätkä purjosipulin vaaleaa osaa (tai 1-2 kevätsipulia)


Pilko sienet, juurekset ja vihannekset mieluisan kokoisiksi palasiksi. Kuutioi tofu hyvin varovasti (pehmeä tofu hajoaa hyvin helposti). Kiehauta vesi, lisää siihen kasvisliemikuutio, porkkana, purjo,  kiinankaali ja siitakkeet. Keitä kunnes vihannekset ovat kypsiä. Pienennä lämpöä ja lisää keittoon misotahna sekä tofu. Kuumenna varovasti sekoittaen (älä annan kiehua enää!) pari minuuttia, eli kunnes miso on liuennut keittoon ja tofu on lämmennyt. Maistele, lisää tarvittaessa lisää misotahnaa.

Ole PRO: purjo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti