1.4.2015

Saaristolaisleipä

Vaiva(ama)ton happaman makea leipä joulu- tai pääsiäispöytään kulkee nimellä saaristolaisleipä. Alunperin kenties Saksan pumpernickel-leipää muistuttavaa limppua löytyy Suomen saariston lisäksi myös ainakin Viron ja Ruotsin rannikkoalueelta.  Maltaisen makea, erinomaisen hyvin säilyvä limppu maistuu mainosti niin kinkun kuin erilaisten juustojen tai kylmien kalojen kanssa.


Kahteen isompaan tai kolmeen pienempään leipään tarvitset:

1 l piimää
50 g tuorehiivaa
3 dl tummaa siirappia
3,5 dl mämmi- ja/tai leipämaltaita
3,5 dl ruisjauhoja
3,5 dl vehnä- tai kauraleseitä
10 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
(vuokien voiteluun hieman öljyä tai voita, leipien voiteluun 1/4 dl siirappia + 1 dl vettä)

Lämmitä piimä suunnilleen käden lämpöiseksi, saa olla viileämpääkin. Liota hiiva piimään, sekoita joukkoon siirappi ja kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, taikinaa ei tarvitse vaivata.
Voitele 2-3 leipävuokaa (3 kpl 1,5 litran foliovuokaa toimii hyvin) kevyesti öljyllä. Jaa taikina öljyttyihin vuokiin, tasoita leipien pinta ja anna leipien kohota leivinliinalla peitettynä 2 tuntia.

Paista kohonneita leipiä 175 asteisen uunin keskitasolla 1,5 tuntia. Voitele leivät tämän jälkeen siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 0,5 tuntia. (Mikäli leivät uhkaavat tummua liikaa, voit peittää ne paistamisen loppuvaiheessa foliolla.) Jäähdytä paistetut leivät vuoissaan, kumoa ja nosta jääkaappiin tekeytymään pariksi päiväksi. Leipä on parhaimmillaan vasta parin päivän kuluttua paistamisesta. Säilytä vamista leipää jääkaapissa, leipä säilyy hyvin parikin viikkoa. Leivän voi myös pakastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti