23.2.2015

Mausteinen munakoiso Intiasta

Pikkelssimäinen munakoiso intialaisittain maistuu kuumana, kylmänä tai lämpimänä melkeinpä minkä tahansa ruoan lisukkeena. Munakoisojen käsittely vaatii hieman aikaa, mutta on ehdottomasti vaivan arvoista!


Noin neljälle syöjälle tarvitset:

800 g munakoisoja (n. 2kpl) + suolaa
400 g tölkki tomaattimurskaa
2,5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
6 valkosipulinkyntt
n. 3 dl oliivi- tai rypsiöljyä
1 tl fenkolin siemeniä
1/2 tl mustakuminan (kalonji) tai juustokuminan (vihreä/ruskea jeera tai musta kala jeera) siemeniä
1 rkl jauhettua korianteria
1/4 tl jauhettua kurkumaa
n. 1/2 tl cayennepippuria
n. 1 tl suolaa
(jos haluat ruuasta hieman tulisempaa, lisää 1-3 kokonaista hollantilaista mietoa chilipaprikaa siemenineen)

Leikkaa munakoiso noin 5 cm mittaisiksi lohkoiksi ja itketä se suolalla. (Poista kanta, halkaise pitkittäin, lohko puolikkaat 6-8 veneeksi ja leikkaa vielä veneet puoliksi tai kolmeen osaan.) Katso Ole PRO: munakoiso


Kuori ja pilko inkivääri ja valkosipuli. Mikäli käytät chilipaprikoita, poista niistä kanta, jätä siemenet. Soseuta inkivääri, valkosipuli, mahdolliset chilipaprikat sekä noin kolmasosa tomaattimurskasta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. (Tai ilman koneita: raasta inkivääri, hienonna chili ja purista valkosipulinkynnet tomaattimurskan sekaan.)

Paista itketetyt ja kuivatut munakoisolohkot paistinpannulla kauttaaltaan kauniin ruskeiksi. Tämän joutuu tekemään useassa erässä: kuumenna paistinpannulla ensiksi n. 1 rkl öljyä, asettele pannulle munakoisoviipaleet yhteen kerrokseen, paista 1-3 minuuttia, käännä viipaleet ja ruskista vielä toiseltakin puolelta. Nosta paistetut viipaleet sivuun odottelemaan, lisää pannulle taas öljyä ja paista samoin seuraava erä. Tavoitteena on saada munakoisoihin hieman paahtoleipämäistä väriä.

Kun munakoisot on paistettu, kuumenna suuressa pannussa/ kasarissa taas ruokalusikallinen öljyä ja paista siinä miedolla lämmöllä fenkolin ja jeeran siemeniä niin kauan, kunnes siemenet alkavat poksahdella. (Tässä olisi hyötyä läpinäkyvästä kannesta!)  Lisää sitten pannulle tomaatti-inkivääri-valkosipuliseos, loputkin tomaattimurskat, korianteri, kurkuma, cayennepippuri ja suola. Keitä seosta koko ajan sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää vielä paistetut munakoisot ja kypsennä seosta kannen alla keskilämmöllä kymmenisen minuuttia aina silloin tällöin sekoitellen. Ruoka on valmista, kun munakoisot ovat läpikotaisin pehmenneet. Maista, lisää halutessasi suolaa ja cayennepippuria.


Tarjoa ruoka kuumana, hieman jäähtyneenä tai ihan jääkaappikylmänä. Mausteinen munakoiso sopii kasvislisukkeeksi vaikkapa grillatulle lihalle tai tofulle, seuraksi sopii erinomaisesti myös esimerkiksi naan-leipä. Täydellisen kasvisruoan saa lisäämällä munakoisokastikkeeseen kypsiä kikherneitä ja tarjoamalla kastikkeen ohran, muun ateriaviljan tai riisin kanssa.

Ole PRO: inkivääri, munakoiso

Resepti on lähtöisin kirjasta "Löytöretki Intian keittiöihin" (H.F.Ullmann)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti