3.2.2015

Brasilian kansalliruoka Feijoada - mustapapupossupata

Portugalissakin suosittuun, savuiseen mustapavuista valmistettuun pataruokaan voi käyttää itselle mieluisia lihapaloja siansorkista naudan kieleen tai salamista lenkkimakkaraan.  Autenttisen Brasilialaisen kansallisruoan lisäkkeenä tarjotaan makeiden ja raikkaiden appelsiinien lisäksi maniokkijauhosta valmistettua farofaa, mutta varsin hyvin toimivat eri tyyppiset riisit, ohra tai kotimaiset ateriajyvät. (Lihattomaan papupataan vinkit lopussa!)


6-8 annokseen tarvitset:

500 g kuivattuja mustapapuja liotettuna ja keitettynä kypsäksi (tai n. 1 litra tai 1 kg kypsiä, käyttövalmiita mustapapuja)
2-3 sipulia
6 valkosipulin kynttä
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
n. 300 g palvikylkeä (ylikypsää luutonta sian kylkeä)
n. 500 g chorizo-raakamakkaraa tai siskonmakkaroita
3 rkl savupaprikajauhetta (löytyy isommista ruokakaupoista)
4 laakerinlehteä murskattuna hienoksi
1/2 - 1,5 tl cayennepippuria
mustapippuria myllystä
n. 4 dl vettä

tarjoiluun: appelsiineja, riisiä tai muuta aterialisäkettä, hienonnettua persiljaa tai korianteria, hienonnettuja chilejä


Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioi palvikylki. (Poista halutessasi kyljestä kamara.) Purista raakamakkarasta sormilla suupalan kokoisia palloja valmiiksi lautaselle. (Tyhjä suoli/kuori heitetään pois. Siskonmakkaramassa on yleensä chorizoa löysempää: ei haittaa vaikka pallot muistuttavat lätäköitä ja tarttuvat toisiinsa kiinni, ne irtoavat kyllä kypsennettäessä. Nopea kokki voi puristaa makkaramassan myös suoraan kuumalle paistinpannulle, mutta tämä vaatii hyvin harjaantunutta kättä.)

Kuumenna öljy suuressa kasarissa ja freesaa siinä sipulit. Lisää sekaan valkosipuli ja savupaprika, sekoita. Lisää seuraavaksi pannuun raakamakkarapallot/palaset/lätäköt. Kääntele makkaranpaloja kunnes ne alkavat hieman ruskistua. Lisää pataan sitten murskattu laakerinlehti, cayennepippuri (varovasti maun mukaan), kuutioitu palvikylki sekä kypsät (valutetut) mustapavut. Sekoittele varovasti. Lisää pataan vesi ja anna ruoan kypsyä hiljalleen poreillen kannen alla noin 20 minuuttia (sekoittele välillä). Ei haittaa, vaikka osa pavuista muussaantuisi: ne suurustavat sopivasti padan nestettä, jota voi tarvittaessa lisätä itselle mieluisan koostumuksen saamiseksi.
 
Pyöräytä valmiiseen ruokaan muutama kierros mustapippuria myllystä. Maista ja lisää tarvittaessa cayennepippuria, savupaprikaa ja/tai suolaa. Tarvittava mausteiden määrä riippuu käyttämiesi makkaroiden mausteisuudesta!


Tarjoile pata kuutioitujen appelsiininpalojen ja riisin tai muiden ateriajyvien kanssa. Ruokaan sopii myös tuore persilja tai korianteri sekä maun mukaan lisättävä silputtu chili.

Kasvisruokailijoille tarjottavan padan voi valmistaa vaihtamalla palvikyljen savutofuun ja makkarat soijamakkaroihin. Kasvisversioon kannattaa lisätä noin desin verran oliiviöljyä - kasvismakkarat ovat useimmiten hyvin rasvattomia ja tekevät padasta muuten turhan kuivakkaan.

Ole PRO: chili, freesata, papujen keittäminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti