15.4.2015

Borscht - Borssi, punajuurikeitto

Ukrainassa, Venäjällä ja pitkin poikin Itä-Eurooppaa tarjoillaan nälkäisille lukuisia variaatioita punajuurikeitosta, borssista. Keiton liemen voi valita omien mieltymysten mukaisesti liha-, kana-, tai kasvisliemestä, ja sattumiksi passaavat keitetyn naudanlihan lisäksi soijarouhe, pavut, tofu tai vaikkapa nakit. Mikäli kärsivällisyys ei riitä ainesten pilkkomiseen suikaleiksi, esille kannattaa kaivella yleiskoneen raastin.


suunnilleen viiden litran kattilalliseen keittoa tarvitset:

6 suurta punajuurta (1 kg)
1/4 lohko pienestä valkokaalista (300 g)
3 porkkanaa (200 g)
2 palsternakkaa (200 g)
5  perunaa (400 g)
1 suuri sipuli (150 g)
6 valkosipulinkynttä
n. 1/2 dl tomaattipyreetä (70 g)
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl punaviinietikkaa (tai muuta etikkaa)
2 liemikuutiota + n. 1,5 l vettä
2 laakerinlehteä
1 rkl kuivattua persiljaa tai kourallinen tuoretta
suolaa ja mustapippuria
400 g jauhelihaa ruskistettuna tai 4 dl kasvisliemellä turvotettua soijarouhetta (tai valkopapuja/ tofua/ kypsää keitettyä lihaa tms)
tarjoiluun: smetanaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Suikaloi kaali. Kuori ja suikaloi punajuuret, porkkanat, palsternakat ja perunat. (Kasvikset voi myös raastaa raastimen suurimmalla terällä.)

Kuumenna öljy suuren kattilan pohjalla ja kuullota siinä sipuli. Lisää kattilaan tomaattipyre ja valkosipuli, paista pari minuuttia. Lisää seuraavaksi punajuuri, paista pari minuuttia ja lisää sekaan etikka. Kun etikka on kiehahtanut (käytännössä haihtunut lähes kokonaan), lisää kattilaan litra vettä, liemikuutiot ja laakerinlehdet. Anna kiehua 15 minuuttia. (Vähennä aikaa mikäli punajuuret on raastettu tai ovat hyvin pieninä suikaleina.)

Lisää seuraavaksi kattilaan kaikki loput ainekset ja sen verran vettä, että ainekset peittyvät ja/tai ruoka on sopivan keittomaista. Keitä kunnes juurekset ovat läpikotaisin kypsiä. (Tähän menee ainesten koosta riippuen 5-20 minuuttia). Maista keittoa ja mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla.


Tarjoa keittolautasellisen kanssa reilu nokare smetanaa. Borssi on kenties vieläkin parempaa seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti