3.12.2014

Oluessa kypsennettyä sikaa - Tšekkiläinen pivní guláš

Keski-Euroopassa suosittua paprikahöystöä, gulassia eli "paimenen pataa" valmistetaan Tšekkiläisittäin porsaanlihasta ja oluesta. Helppoon pataruokaan sopivat erinomaisesti ne kaikkein halvimmat ruhon osat, kuten lapa ja etuselkä, jotka kannattaa käyttää luineen kaikkineen. Perinteisesti ruoka valmistetaan liedellä, mutta onnistuu kaikkein vaivattomimmin uunissa.


4-6 annokseen tarvitset:

n. 1300 g sian lapaa tai etuselkää (luineen)
5 dl pilsner-tyylistä olutta (esim. Pilsner Urquell tai Suomenlinnan panimon Pils)
3 rkl paprikajauhetta
4 sipulia lohkoina
1 dl rypsiöljyä
1 rkl kuminan siemeniä
n. 2-3 tl suolaa
n. 1 tl mustapippuria myllystä


Poista lihasta halutessasi nahka eli kamara, jätä kuitenkin kaikki rasva ja mahdolliset luut antamaan makua ruokaan. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Ruskista kuoritut ja lohkotut sipulit 0,5 dl rypsiöljyssä paistinpannulla ja kippaa ne pannulta uunin kestävään kannelliseen pataan. Ruskista seuraavaksi liha 0,5 dl rypsiöljyssä, mausta lihapalat kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Siirrä liha luineen sipulien kanssa samaan pataan. Kaada olut paistinpannulle ja kiehauta se: tämä irrottaa kaikki herkulliset pannuun tarttuneet maut mukaan ruokaan. Kaada olutkin lihapataan ja lisää mukaan vielä paprikajauhe ja kumina. Peitä pata kannella ja siirrä se 200 asteiseen uuniin.

Kypsennä pataa 2,5 tuntia. Poista padasta kansi ja jatka kypsentämistä vielä puoli tuntia. Tarkoituksena on, että nesteestä haihtuu noin kolmasosa, keittyen kokoon upeaksi kastikkeeksi. Ruoka on valmista, kun liha hajoaa haarukalla tökittynä säikeiksi. Poista valmiista lihapadasta mahdolliset luut ennen ruoan tarjoamista.


Tarjoile gulassi uuniperunoiden kanssa. Perunat kypsyvät gulassin kanssa uunissa: laita pestyt rosamunda-perunat kuorineen uunivuokaan (tai vaikka ihan vaan ritilälle) 200 asteiseen uuniin noin tunniksi. Kypsyyttä voi kokeilla hammastikulla.

HUOM: kamaran voi halutessaan valmistaa rapeaksi naksuksi! Jätä tällöin kamara lihapataan kypsymään. Kun pata on valmista, poista kypsynyt kamara (kaavi kamarasta rasva pois ja jätä rasvat lihapataan) ja laita se suolalla maustettuna takaisin uuniin leivinpaperin päälle. Kypsennä kamaraa 150 asteessa välillä kääntäen noin tunnin verran, tai kunnes kamara on rapeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti