3.12.2014

välimerellinen porkkana-feta-salaatti

Auringossa makeiksi kypsyneitä sitrushedelmiä, rapeita siemeniä, vuohenmaidosta valmistettua suolaista juustoa, tuoreita yrttejä, hyvää oliiviöljyä ja upeita vihanneksia. Välimeren alueen parhaita puolia yhdistävä salaatti on erinomainen pääruoka, mutta maistuu myös liharuoan kylkiäisenä.


Kahdelle pääruoaksi tai neljälle aterian yhteyteen tarvitset:

8 keskikokoista porkkanaa (n. 500 g)
puolikas kuivattu chili tai n. ½ tl chilihiutaleita tai -jauhetta
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
2 valkosipulinkynttä
2 tl tuoreita timjaminlehtiä (riivittynä varresta) tai 1 tl kuivattuna
1 rkl valkoviinietikkaa (tai muuta vaaleaa etikkaa)
1 rkl + 2 rkl hyvää oliiviöljyä
1 tl hunajaa
1 appelsiini
1 sitruuna
200 g hyvää feta-juustoa (esim. Filos)
sekalaisia salaatteja 4 reilua kourallista
3 kypsää avokadoa
1 punasipuli
4 rkl siemeniä (esim. pinjan-, auringonkukan-, kurpitsan-)
suolaa ja mustapippuria myllystä

Hiero huhmareessa tahnamaiseksi seokseksi valkosipulit, chili, jeera, timjami, ripaus suolaa, pari kierrosta mustapippuria, 1 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl etikkaa. (Eikö ole huhmaretta? Valkosipulin voi puristaa puristimella tahnaksi ja juustokuminan valita valmiiksi jauhettuna- sitten vaan muiden aineiden kanssa sekaisin.)


Kuori porkkanat ja suikaloi ne lyijykynän paksuisiksi tikuiksi. Pyörittele porkkanat huhmareella hieromassasi mausteseoksessa ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Halkaise appelsiini ja sitruuna ja laita ne samalle uunipellille leikkuupinta alaspäin. Paahda porkkanoita ja sitruksia uunissa 175°C:ssa 20-30 minuuttia, eli kunnes porkkanat alkavat saada vähän väriä, mutta valkosipuli ei ehdi palaa mustaksi. Porkkanoiden ei ole tarkoitus kypsyä lötköiksi, niihin saa jäädä vähän purtavuutta.

Paahda haluamasi siemenet kuivalla paistinpannulla vaalean ruskeiksi. (Huomioi, ettei erikokoisia siemeniä kannata paahtaa yht'aikaisesti, pienemmät palavat nopeasti..) Kuutioi avokadot, revi salaatti annospaloiksi ja leikkaa sipuli ohuen ohuiksi renkaiksi.

Nosta kypsyneet porkkanat uunista jäähtymään ja purista paahtuneen appelsiinin ja sitruunan mehut vaikkapa teekuppiin. (Polttaako? Laita hedelmä leikkuupinta alaspäin siivilään ja paina hedelmää lusikalla. Ei polta sormia ja mahd. siemenet jäävät siivilään.) Lisää mehun sekaan 2 rkl oliiviöljyä ja 1 tl hunajaa, sekoita ja laita punasipulin renkaat seokseen maustumaan.


Kokoa nyt salaatti lautasille: salaattiseosta, avokadot, lämpimät porkkanat, siemenet ja murusteltu feta. Nostele keon päälle punasipulit ja lusikoi koko komeuden päälle reippaasti mehun ja öljyn seosta. Tarjoa hyvän ja rapean vaalean leivän (esim.Ciabattan) kanssa.

Ole PRO: oliiviöljy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti